-Αυτή την φορά...
με όπλο το νερό και το φυσικό αέριο.
-Εγκαινίασε τον αγωγό νερού παραβαίνοντας το διεθνές δίκαιο.
Γράφει ο Ξενοφώντας Ερμείδης
Αναζωογονημένος ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μετά την επίδειξη ισχύος στην χώρα του και στην Ε.Ε, χτυπά σε όλα τα μέτωπα κάνοντας την θέση της Τουρκίας στη Μεσόγειο πιο ισχυρή από ποτέ άλλοτε.
Παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο εγκαινίασε με τον ηγέτη του ψευδοκράτους της Β. Κύπρου το έργο μεταφοράς νερού.
Όταν η ελληνοκυπριακή πλευρά μέσω του κυβερνητικού εκπρόσωπού της, Νίκου Χριστοδουλίδη επέκρινε την αρνητικότατη αυτή εξέλιξη για τις μεταξύ
σχέσεις Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων διότι η Τουρκία καταπατά με το έργο αυτό το διεθνές δίκαιο, ο Ερντογάν απάντησε:
“Η Τουρκία είναι πρόθυμη να παρέχει νερό και στο νότιο κομμάτι του νησιού”.
Συνεχίζοντας την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας όσον αφορά την εξάπλωσής της προς τα δυτικά ο
πρόεδρος της Τουρκία τόνισε κατά την εγκαινίαση του έργου στα κατεχόμενα ότι η Τουρκία είναι η “μητέρα πατρίδα”.
Ανέφερε ότι πριν από λίγες ημέρες, ο ίδιος και η μεταβατική κυβέρνηση της Τουρκίας συζήτησαν το Κυπριακό με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τις Βρυξέλλες.
Ο κ. Ερντογάν τόνισε ακόμη, ότι η Άγκυρα παρακολουθεί από κοντά τις συνομιλίες στο Κυπριακό.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε και πάλι ότι η χώρα του βρίσκεται «ένα βήμα πιο μπροστά» στις συνομιλίες.
Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, η Άγκυρα προσεγγίζει πολυδιάστατα το Κυπριακό. Θεωρεί ότι η λύση θα μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε μια «θάλασσα ειρήνης».
Στην συνέχεια με την πλάτη που του δίνει η “μητέρα πατρίδα” Τουρκία ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, είπε:
“Το κυπριακό φυσικό αέριο θα μπορούσε να μεταφερθεί διά μέσου της Τουρκίας στη Δύση.
Με τον ίδιον τρόπο, θα μπορούσε να συνδεθούν τα δίκτυα ηλεκτρισμού της Κύπρου και της Τουρκίας”, ξεμπροστιάζοντας τις κρυφές συμφωνίες που
έχουν γίνει για το φυσικό αέριο της Κύπρου και δήθεν γίνονται διαπραγματεύσεις διεθνούς επιπέδου.
Το σύνθημα που ακουγόταν κατά την διάρκεια της τελετής εγκαινίασης των τουρκικών συμφερόντων έργου στην Κύπρο ήταν “Ο Αλλάχ είναι μεγάλος” ένα σύνθημα που χρησιμοποιείται κατά τις προεκλογικές συγκεντρώσεις των εθνικιστικών ομάδων.
Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν η διαχείριση του νερού να γίνεται από τους δήμους, ενώ ο “πατέρας Ερντογάν”
από τον ιδιωτικό τομέα διότι η “μητέρα-πατρίδα” κονομάει περισσότερα από τις μίζες των ιδιωτών ακόμα κι αν αυτές αφορούν το σημαντικότερο αγαθό για την ζωή.
Έτσι των ιδιωτικών συμφερόντων νερό μπαίνει στην Κύπρο μέσω του αγωγού 80 χλμ σε βάθος 250 μέτρων κάτω από την θάλασσα από την Τουρκία και συγκεντρώνεται στο φράγμα στα Πάναγρα στα κατεχόμενα.
Το έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα ολοκληρώθηκε σε τέσσερα χρόνια. Το 2011 είχε τεθεί ο θεμέλιος λίθος στη Μερσίνα.
Στοίχισε 1,6 δισ. τουρκικές λίρες που πρώτα οι Τουρκοκύπριοι και στη συνέχεια οι Ελληνοκύπριοι θα το πληρώνουν χρυσάφι στους ιδιώτες που έβαλε από την πίσω πόρτα εισβολής ο Εντογάν.
Η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο είναι η Kalyon, η οποία δεν δραστηριοποιείται μόνο στην μεταφορά νερού
αλλά και στην μεταφορά φυσικού αερίου με έντονη δράση στην Γεωργία και στο Τουρκμενιστάν.
Για αυτόν τον λόγο ο ηγέτης του ψευδοκράτους τόνισε ότι το φυσικό αέριο της Κύπρου θα μπορούσε να μεταφερθεί στην Δύση μέσω Τουρκίας.
Οι δουλειές είναι κλεισμένες και με έγκριση των παγκοσμίων οργανισμών που γράφουν στα παλιά τους παπούτσια το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες...